Thursday, January 24, 2013

Selawat Nabi

0
11:51 AM Thursday, January 24, 2013
صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّدٍ     صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

يَا نَبِي سَلاَمٌ عَلَيْكَ          
يَا رَسُوْل سَلاَمٌ عَلَيكَ
يَا حَبِيْبُ سَلاَمُ عَلَيْكَ
صَلَوَاتُ اللهِ عَلَيْكَ
أَشْرَقَ البَدْرُ عَلَيْنَا
فَاخْتْفَتْ مِنهُ البُدُورُ
مِثْلَ حُسْنِكَ مَا رَأَيْنَا
قَطُّ يَا وَجْهَ السُّرُورِ
أَنْتَ شـَمْسٌ أَنْتَ بَدْرٌ
أَنْتَ نُورٌ فَوْقَ نُورِ
أَنْتَ اِكْسِيْرٌ وَغَالِي
أَنْتَ مِصْبَاحُ الصُّدُورِ
يَا حَبِيْبِي يَا مُحَمَّد
يَا عَرُوسَ الخَافِقَيْنِ
يَا مُؤَيَّدُ يَا مُمَجَّد
يَا إِمَامَ القِبْلَتَيْنِ
مَنْ رَّأَى وَجْهَكَ يَسْعَد
يَا كَرِيمَ الوَالِدَينِ
حَوْضُكَ الصَّفِى الـمُبَرَّد
وِرْدُنَا يَومًا النُّشُورِ
عَالِمُ السِّرِّ وَأَخْفَى
مُسْتَجِيبُ الدَّعَوَاتِ
رَبِّ اِرْحَمْنَا جَمِيعًا
بِجَمِيعِ الصَّالِحَاتِ
وَصَلاَةُ اللهِ عَلَى أحْمَد
عَدَّ تَحْرِيرِ السُّطُورِ
أَحْمَدُ الهَادِى مُحَمَّد
صَاحِبُ الوَجْهِ الـمُنِيرِ





0 comments:

Mawlaya Solli Wa Sallim

0
10:58 AM
  مَولاي صلّي وسلّم  دائمًا ابدًا 
على حبيبِكَ خيرِ الخلقِ كلِّهِمِ

محمدٌ سيِّدُ الكونَينِ والثقلَينِ
والفريقَينِ من عُربٍ ومن عَجَمٍ 

مَولاي صلّي وسلّم  دائمًا ابدًا
على حبيبِكَ خيرِ الخلقِ كلِّهِمِ

هو الحبيبُ الذي تُرجَى شَفاعَتُهُ
  لكل هولٍ من الأغوال مُقتَحَمِ

مَولاي صلّي وسلّم  دائمًا ابدًا
على حبيبِكَ خيرِ الخلقِ كلِّهِمِ

مَولاي صلّي وسلّم  دائمًا ابدًا
على حبيبِكَ خيرِ الخلقِ كلِّهِمِ

ثم الرِضى عن أبي بكر وعن عمر
وعن عليٍّ وعن عثمانَ ذِى الكَرَم

مَولاي صلّي وسلّم  دائمًا ابدًا
على حبيبِكَ خيرِ الخلقِ كلِّهِمِ


يا ربِّ بالمصطفى بلِّغْ مَقَاصِدَنا
واغفرلنا ما مضى يا واسع الكَرمِ

مَولاي صلّي وسلّم  دائمًا ابدًا
على حبيبِكَ خيرِ الخلقِ كلِّهِمِ



Mesut Kurtis-Burdah-


0 comments:

Monday, January 14, 2013

Tamat

0
12:01 AM Monday, January 14, 2013
Alhamdulillah...
abes da sem 1 2012/2013..last payyperr tadi 13 Januari 2013 kul9 pagi :)
Result? Biarla jadi apa pun ngan result tu =,=

Okeh..tadi after exam lepak HS cafe ngan Dayah and Syu..makan roti canai..aq order dua..roti canai satu roti telur satu (hamboi..hahaha) haloba kan3?hahaha

Balik bilik then basuh baju mesin yang basuh hihihi..after zohor kluar Key El ngan kaka Rara..penat~ around 11pm baru sampai uia..sorang..kak Rara balik rumah kaka dia..

Sunyi da uia ni..isk..xpa la..sok turn aq balik rumah..insyaAllah :)

#Tadi pegi KL Sentral-Bukit Bintang-Midvalley-KL Sentral-UIAM..perghh..penat,..juz jalan2 cuci mata..hehehe

*ni adik ke kawan?
*em?kawan
......................
hehehehe..selamat bercuti semua! Panjang umur kita jumpa next sem

0 comments:

Wednesday, January 9, 2013

Senyum

4
1:47 AM Wednesday, January 9, 2013
Saya suka senyum sorang diri
So what? saya tidak gila
bukan juga dilamun cinta
Ini cara saya untuk bergembira
Fikirkan perkara yang indah-indah
maka saya akan tersenyum
peduli apa dengan apa orang kata
kalau cemburu sila ikut sama
tiada halangan dari saya
kita boleh sama-sama gembira
tidak rugi tidak buang masa
sambil-sambil tu kita boleh buat kerja
hidup tidak boleh stress saja
cari cara untuk kita jadi bahagia
bukannya menunggu bulan jatuh ke riba

Jika stress boleh la cuba
InsyaAllah berkesan buat seketika
boleh dibuat di mana2 saja
tapi awas..jangan sampai jadi GILA


#bosan di tengah malam#

4 comments:

Monday, January 7, 2013

Kamu

0
12:22 AM Monday, January 7, 2013
Diam...tiada kata
Sepi...tiada bicara
Aku pandang..kosong
Mungkin ia tiada di situ
Mungkin ia bukan untuk kamu
Aku cari..tapi tetap tiada


Ini bukan main-main
Ini betul bukan bohong
Tapi kamu..heh..mungkin ia bukan kamu
Lantas  kenapa perlu risau?


Aku pandang lagi..
Kamu tidak pernah hirau
Lalu..buat apa aku peduli
Cukup sampai  sini
Rasanya tidak perlu aku ambil hati
Cuma aku kesal apa yang telah terjadi


Mungkin pengajaran
Untuk aku terus hati-hati
Meniti hari..destinasi..
Yang masih belum pasti


Mujur ada kau si peneutralisasi pilu
::my beloved sisters::
Ketawa bersama
Menangis bersama
tapi saya tanak nangis depan mereka
nangis bila depan laptop sahaja (tengok cerita sedih)
hahahahahaa

0 comments:

Terukir di Bintang

2
12:06 AM
Sayang jangan kau persoalkan siapa di hatiku

Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu


Hohoo..Congratulations Yuna sebab lagu ni menang AJL ke- 27..so cool. Best sebab Aizat yang bawa..best wa cakap lu..hehe
Ingatkan Teman Pengganti akan dapat tempat..tapi juz dapat persembahan terbaik..but it's ok..tetap lagu febret! maybe x menang sebab bukan Malique yang nyanyi 

Ok..anyway..enjoy the winner song. Sang by Aizat n The Pahlawan! :)



I LOVE IT!

2 comments:

Saturday, January 5, 2013

Anda Mahu Kurus?

2
10:01 PM Saturday, January 5, 2013
Assalamualaikum~

Ohoooiii..tajuk post kemain lagi!

Hahaa..orait2..bersempena dengan cabaran sorang senpai untuk menguruskan badan..dan semangat untuk menjadi lebih slim dan anggun (?? wahahahaha) maka aq pun bertekad untuk berdiet! Hooyeaaahhh~~! 
Yooosshhh! Here we go!
http://www.emocutez.com

Pernah dengar ATKINS DIET? Yes..ini adalah kunci untuk korang menurunkan berat badan..heheh..basically Atkins Diet ni adalah satu cara utk kurgkn berat badan dengan mengurangkan pengambilan karbohidrat (carb) dan lebihkan sumber protein. :) Sounds good right? Korang nak taw lebih lanjut korang klik SINI sebab aq nk story sikit2 jaa. Untuk program ni ada 4 tahap..which is;

1. Induction (permulaan dan pengenalan) 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan. 
2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan) 
3. Pre-maintenance 
4. Lifetime Maintenance

Okeh! Tempoh induction untuk program ni adalah selama 2 minggu (mcm program MRC n MISI pula ada induction =,= )

Senang cerita..what's the Do's and what's Don't's

Do's..

Boleh Makan:

1.) Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.
2.) Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis.
3.) Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai... asalkan halal.
4.) Udang - bakar, tomyam, goreng dengan cili boh. Elakkan sotong kerana karbohidrat tinggi.
5.) Sayur, terutamanya sayur hijau. Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun.
6.) Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Limit kepada 2-3 keping sehari.
7.) Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.
8.) Burger? Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis kat dalam je...
9.) Pizza? Makan topping sahaja.
10.) Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.


Don't's..

1.) Elakkan nasi, mi, mihun, laksa, laksang, spagetti, fettucini, vermicelli, kuew tiau dan yang sebangsa dengannya.
2.) Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, roti boy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa-apa yang sebangsa dengannya.
3.) Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.
4.) Elakkan Buah-buahan (lepas 2 minggu baru makan berpada-pada).
5.) Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, Pepsi, 100plus, etc), kurangkan pengambilan kopi!
6.) Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.
7.) Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu.
8.) Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.
9.) Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.



Makanan Yang Diharamkan Selama 2 Minggu Induction

1. Minuman bergula seperti jus buah-buahan, air bergas (coke, sprite, pepsi), minuman berkafein seperti kopi, cappuchino, moccha, milo, barli, horlick, dll.
2. Sayuran berkarbohidrat tinggi seperti kentang, segala jenis ubi, lobak.
3. Buah-buahan, tak kira apa-apa jenis terutama sekali pisang (23.7 gram karbohidrat sebiji).
4. Semua jenis roti, tak kira putih atau berfiber, berinti atau tidak.
5. Produk tenusu seperti susu, yoghurt, dadih, tak kira rendah lemak atau tidak.
6. Kek, biskut dan semua produk bergandum.
7. Makanan ringan seperti gula-gula, potato crisps, chocolate, pop-corn, aiskrim.
8. Kekacang, sama ada peanuts, pistachio, dll.
9. Mihun, mi biasa, pasta, spageti, macaroni.
10. Pizza, nachos, tortilla chips, doughnuts dan any other Fast Food.
11. Gula (tak kira gula putih, merah, gula melaka, artificial sweetener, madu lebah).
12. Nasi putih, pulut, brown rice. Setengah pinggan nasi putih ada 22 gram karbohidrat! Kalau 3 pinggan.


****Jangan lupa makan 3 kali sehari (kalo skip takut2 nafsu makan tidak dapat dikawal sebab lapar!)****

So..secara ringkasnya...begini la ceritanya..hehe..maklumat lanjut boleh tengok belog Encik Bicikut 

Gambatte kudasai! Semoga berjaya merealisasikan impian!hahaa 
http://www.emocutez.com

2 comments:

Mana Mak?

0
11:13 AM
100 kali baca pun tetap sedih...
..http://www.emocutez.com


Mana Mak?'


Jam 6.30 petang.

Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.

Ayah baru balik dari sawah.

Ayah tanya Mak, “Along mana?’

Mak jawab, “Ada di dapur tolong siapkan makan.”

Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”

Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”

Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”

Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”

Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”

Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”

Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian...

0 comments:

Repeat??

1
12:33 AM

http://www.emocutez.com

I'm so dead!
Aq dapat rasakan aq akan repeat satu paper sem ni..ohmaaaiii
Tskk..wait n see ja la result nanti
Mudah-mudahan lepas..aamiinnn
History of Arabic Literature, I really really love you

#3 more papers#

1 comments:

Tuesday, January 1, 2013

Aku?

0
11:57 AM Tuesday, January 1, 2013
Assalamualaikum w.b.t
http://www.emocutez.com
Selamat Tahun Baru Semua!



Yeps..satu tahun suda pun berlalu..selamat tinggal 2012...and welcome....


Supposed to be aq mo update blog ni tgh mlm smlm..tapi disebabkan ada event.tpksa delay kejap..lgi2 da bangun lambat..hohoo..Semalam..1st tym gather ngan kawan2 tunggu jam12 malam..slalunya dok rumah ja tgok tv..x pun sambut dalam mimpi,.hahaa

Well..semalam adalah salah satu event yg sgt bermakna untuk tahun 2012..dan 2013..best sebab gather dgn org2 yg ko syg..dgn org2 yg syg ko..(really??hahaha)http://www.emocutez.com

Thank you family M2M for such a great and wonderful memories we've had together..byk benda yg aq blajar lepas kenal orang2 dalam M2M ni..byk juga benda yg berlaku.........yg kdg2 wat aq pening sendiri..haha

Ok..sedikit review or timeline for 2012 (yg aq igt ja la..haha)

Awal tahun 2012..(Feb-April)
  • busy ngan program2 MRC..xda la busy sgt..hihi..harap2 tahun baru ni kurg bizi sikit..hoho

Jun 2012
  • Exam final sem 2 2011/2012
  • Abg aq kawen (sgt sedih sbb tidak berada di tempat kejadian..mmg nanges gila2 tym ni..wakaka)
  • Baktisiswa ke Kg. Keda Kuala Nerang (program MRC..best wa cakap lu!)
  • Cuti sem bermula!

Julai-Ogos 2012
  • Rilek2 dalam rumah..tv..game..what a life~ hahaha
  • Tetiba rapat balik dengan kawan yg lama x rapat ngn dia (baguslah)
  • Niaga coklat homemade (homemade la sgt~)hahaha
  • Jual2 makanan sempena bula posa..cari duit sikit2
  • Selamat Hari Raya semua! hehehe

September 2012
  • Menghabiskan hari-hari terakhir cuti sem
  • Konflik persahabatan mula timbul
  • http://www.emocutez.com
  • 20 Sept 2012 *Happy Birthday QiLa!*
  • http://www.emocutez.com
  • Perang besar! hahaa..let it be..let bygone be bygone

Oktober 2012
  • Welcome to MISI family (seriously..even da join MISI start dari sem 1 2011/2012 tapi masih lum kenal semua)
  • MISI program- MISI to Mabul Island (M2M) *bermulalah sebuah lagi cerita hidup aq...tettt~hahaha*
  • First tym sambut raya haji di Tawau..dgn family orang pula tuh!hahahaha (*kes airport KK tutup sbab tiada lampu) -ada hikmah disebalik kejadian (eh..baru teringat..aq masi belum setelkan "hutang" aq ngan seseorang..mcm x dpt suda 2..haha..xpa la..)*biskut lexus hijau aq masi simpan..ntah mo simpan smpi bila..mcm bengong pun ada..hahaha*

November-Disember 2012
  • Completely forget what she did (*masih ada bekas2..but like I said..let bygone be bygone)
  • Nothing much to say..tapi hari2 aq x sama mcm dulu..hehe



SELAMAT TINGGAL 2012..
http://www.emocutez.com


*Masa mungkin berlalu..tapi kenangan akan tinggal..selagi ia tidak dilupakan..wahhh...GIITTTTUUUUEEEWWW~~!

Oppss..semalam tym gather Nik tanya pasal azam..and aq jawab..aq mo jadi orang yang lebih baik..huhu..actually aq x pnah psg azam..(kurang berwawasan??hahaha) jadi smalam agak susah utk pikir apa aq mo wat utk tahun 2013..tapi seriously...aq maw jadi orang yang lebih baik....semoga dipermudahkan..aamiinn

Terima kasih kerana telah membaca post ini sampai habis..hahaha

p/s : 4 paper lagi untuk ditumbangkan! gambaattteeeee~!

0 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...