Monday, November 25, 2013

Random Thought

0
1:54 AM Monday, November 25, 2013
Assalamualaikum..

Here I go..once again..setelah berbulan lamanya menyepi..
Just a random thought..
I'm asking myself..am I ready to face all these things around me?
All those people..
Sometimes I'm  afraid to start it all over again
Because  I'm afraid that I might do the same mistake again..
Or maybe I should just live my life and..go on

Seeing them smiles will eventually made my days..

*Bahagiakan orang lain..InsyaAllah kita akan bahagia*

0 comments:

Tuesday, September 17, 2013

Hi there!

0
4:53 PM Tuesday, September 17, 2013
Bukan hidup namanya kalo tiada dugaan...

Assalamualaikum :)

*fefeling buat cerpen..sebab tu intro camtuh..kekeke :P *

Where should I start..? Okay..let's talk about my boring life..heh
After raya hari tu aq x balik rumah pun..duduk berkampung dlm UIA tercinta..sambil buat kerja part-time kt mahallah ofis..rajin kan? :3 Lagipun after raya tu ada program kt Sarawak..so..stay ja la d UIA.......

Dan masa ni lah aq diuji...heheee..story?
....................................................................

Untuk program Sarawak hari tu aq dilantik jadi Financial Controller..so senang cakap..aq jadi orang kaya segera la..semua duit commitment dari participant aq pegang..cash..which is.. a mistake.......
Ok pendek cerita duit tu hilang kena curi.. maybe bagi org lain 1k lebih tu kecik..but for me.. "adehh..mana aq nak cari duit ganti nih??"

Dan pencuri itu pun rasanya kenyang makan duit haram..sampai sekarang aq xtaw siapakah gerangan makhluk durjana tuh..ciss

Ok..tutup cerita sini..sambung cerita lain.. :)

New semester..patut lebih semangat...tapi aq rasa cam zzzzz ja..adoi laa..

KU SERU SEMANGATMUUUU
hehehe..adioss

*Masih x boleh lupa kejadian tym sharing moment DESA 5 hari tu..hihiii..*
*Gegar jaa..gegaaarrrr*

0 comments:

Thursday, August 1, 2013

Bleh bleh bleh

0
2:53 AM Thursday, August 1, 2013
There's to many stories
But I am too lazy to write it here
(Aku nak buat ayat puitis..x jadi weyhhh..blah laaa..hahahhaa)

Pagi semalam belambak2 idea aq mo menconteng sini..but in the end rasa macam..malas laa..hahaa..tapi xpa la..aq tggu jam 3 ni..mama suruh kejut bangun sahur..hehe..oppss..lupa..aq suda pun berada di bumi Sabah..rumah manis rumah :D

ok2..pagi tadi was a disaster..dengan kepala berserabut..banyak benda kena setel..barang belum packing..juzuk 1 x hafal lagi..then bila midterm tadi macam hampesss..aq dah boleh agak result subjek tahfiz aq nanti macam mana.. :( *kenapa susah sangat mo hafal quran ni..Allah janganlah Kau hijabkan kemukjizatan kitab-Mu terhadapku... :( * serius rasa down gila bila x dapat jaga ayat2 quran dalam hati..banyak sangat buat benda lagho..memang patutlah ko x dapat jaga! ;\ Astaghfirullah...

After test tadi rasa macam mo nangis (dah bergenang di kelopak mata pun..hahaha) tapi bila pikir balik,,biarlah..banyak benda lagi aq mo kasi setel..and memang tadi kelam kabut..lepas test tu siapkan esaimen..then jam 3 baru balik mahallah packing barang..jam 4 chowww..ekspress rakyat weyh..haha

Pastu tadi pegi airport naik teksi..maka berlakulah insiden yang tidak disangka-sangka..(ceh) masa aq tengah pening n cuba tidur dalam teksi tetiba aq rasa teksi tu bergegar..ingatkan terlanggar bahu jalan ka apa..rupa-rupanya kena langgar dari belakang..Alhamdulillah x serius..tapi kesian kak dayang..sebab yang kena langgar tu area tempat duduk dia..hohoo..kepala dia terhantuk kot kt cermin..huk3..maka benjollah kepala beliau..isk3..

Okbai..dah malas..hehe..lagi 10 minit jam 3.. tataa :)

*Ramadhan semakin hampir meninggalkan kita..bermaknakah Ramadhan kita tahun ini..?*

0 comments:

Sunday, July 21, 2013

0
1:08 PM Sunday, July 21, 2013
Siapa kita untuk menghukum? Bagaimana seorang hamba boleh menjadi penghukum buat seorang hamba yang lain? Sedangkan Rasulullah S.A.W sendiri memberi peluang kepada sahabat untuk merasai rahmat keampunan Allah..dan sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun .

*Rupanya kita lupa..kita ini tidak layak untuk menghukum...

0 comments:

Thursday, June 27, 2013

Oh yeah

0
11:20 PM Thursday, June 27, 2013
Assalamualaikum :)

Here we go again.
Cuti dah pun habis..dan sekarang bermulalah semester pendek untuk sesi 2012/2013
First time aq amik short sem! wohooo! dan ini yang terakhir..hehe

Well this sem aq terasa seperti mencabar diri sendiri..
Aq register untuk 3 subjek..which is actually agak berat untuk short sem nih..hohoo
Then aq buat part time at Mahallah Office
Then aq ada 2 program besar n 1 program yangg sederhana besar yang mintak diuruskan segera..muehehe

Nothing much to say..
Qila,
I wish you all the best! ... >.<

*Oh..insyaAllah ini bakal menjadi pengalaman pertama aq berpuasa Ramadhan di UIAM*

Ya Allah, rahmatilah kami dalam bulan Sya'ban dan sampaikanlah kami ke bulan Ramadhan..aamiinnn Ya Rabbal'Aalamiin

0 comments:

Thursday, May 30, 2013

Alkisah Sebatang Pensil dan Sebatang Pen

0
10:19 AM Thursday, May 30, 2013
Assalamualaikum..
Semoga korang sihat dan sejahtera sentiasa.. :)

Dan hari ini aku ingin bercerita perihal sebatang pensil  dan sebatang pen...


Pensil...
Teman sewaktu kita mula pandai menconteng
Dinding..lantai..kertas..
Tidak kisah di mana-mana
Di dalamnya ada karbon..fungsinya sebagai dakwat
Istimewanya..dakwat tersebut boleh dipadam
Dan diciptakan untuknya secebis getah pemadam
Pink..hijau..biru..putih..
Pelbagai warna
Tapi fungsinya sama
Lantas kita boleh terus memadam
Jika tersalah tulis

Pen...
Kita beranjak dewasa
Lebih selesa menulis dengannya
Hadir dalam pelbagai bentuk dan warna
Harganya juga berbeza-beza
Tapi fungsinya tetap sama
Sama seperti Si Pensil
Istimewanya pen..
Dakwatnya kekal..sukar untuk ditanggalkan


************************************************************************

Kita manusia..
Tidak pernah lepas dari lalai dan dosa
Kitalah yang selalu melupakan Maha Pencipta
Kitalah yang selalu mengingkari perintah-Nya
Kita yang pernah berada di lorong gelap
Penuh dengan calit-calit dosa
Hitam...
Dan terasanya sukar untuk diluputkan
Mungkin juga tidak layak untuk dimaafkan

Tapi teorinya tidak begitu
Sesungguhnya Dia Maha Pengasih
Maha Penyayang
Maha Pengampun

Palingkan semula langkah
Jangan diteruskan ke lembah kegelapan itu
Keluarlah dari lorong gelap
Sesungguhnya sinar itu ada di penghujung jalan
Cuma kitalah yang harus tetap mencari



************************************************************************

*Kesalahan itu
Catatkan dengan sebatang pensil
Agar ia boleh dipadam
Dan berharap ia tidak akan dicatat lagi...*


************************************************************************

Esok ada exam lagi!!!
Ok Qila..
G baca buku!!
(=.=")

0 comments:

Friday, May 24, 2013

Why Like That?

0
10:26 PM Friday, May 24, 2013

Assalamualaikum..

You ask..
"kenapa mesti saya kat depan awak kat belakang?"

Well..the answer..why like that ar?haha

"macam mana saya nak 'watch your back' kalo saya kat depan?hehee.. :D

0 comments:

Sunday, May 12, 2013

Long Weekend (Long Day)

0
7:56 AM Sunday, May 12, 2013

Assalamualaikum..
huh..
smlm aq ngn kak rara, kak pija n lala merayau dkt midvalley..mmg cari pasal la d saat duit tgh kering..haha
tapi tetiba pula termenonton cerita long weekend..hohoo
bgi aq crita tu sgt cool n best..tapi aq mmg skit hati dgn ending dy..
pasai paa la ang p tiup lilin tuh?? *smoga dpelihara hati ini drpda syirik jali mahupun khafi*
huhuu..in d end suma org rasa ttipu..haha

***************************************************
bangun2 tadi rasa mcm da siang..tapi bila tgok tgkp bilik yg tbuka..oh..still mlm ke? last2 aq smbg tido lgi..*pngaruh wyg..takut letteeww..hahaaa

0 comments:

Friday, May 10, 2013

Priceless

0
10:53 AM Friday, May 10, 2013
Mama : Ada lagi duit ka?
Me      : Ada lagi sikit
Mama : Kalau tiada duit bagitaw la
Me     : Ada lagi ni duit
Mama : Apa ja ko makan?
Me     : Makan nasi laa..hahaa
Mama : Hahaa..kalau tiada duit kasitaw
Me     : Yala..nanti2 la aku minta..sekarang ada lagi sikit

****************************************************************

0 comments:

Budak BARB

0
12:55 AM
"Assalamualaikum, saya Dk. Siti Nur Aqilah Tahir, course, BARB"
*************************************************
"What course are you taking sister?"
"BARB... :)"
"Owh..so you can speak Arabic??"
"Hehehe..."
*************************************************
"Dia budak BARB ke?"
"Aah la"
"Oh..huhu..(x percaya)"
*************************************************
*Ayat ni xbleh blah*
"Dia kos apa?"
"BARB"
"You shitting me, right?"
"Eh betul laa"
"Hot gilerrr" <------ntahh..hahaa
*************************************************

Aku Aqilah. Aku amik jurusan Bahasa dan Kesusasteraan Arab. X percaya? Aq taw la aq x terer ckp Arab ;\ ..tapi aq x tipu..aq mmg budak BARB. :D



Apasal dorg x pcaya?Hahaa
Agaknya budak barb kena nampak alim..kot..hohoo
Aq ganaz sgt ke?
Huhu..mgkin budak barb x ganazz
Malunya aq! =..="

0 comments:

Thursday, April 25, 2013

PROMIC '13

0
7:21 PM Thursday, April 25, 2013
Alhamdulillah..
Alhamdulillah..
Alhamdulillah..

Maka berakhirlah sudah satu lagi program MRC Hafsah.. (banyak gilos program) hahaa....
***************************************************************************************
*Aku tengah menyeru nafsu menulis..hahh*

Ok..briefly PROMIC ni sebenarnya Program Motivasi Insan Cemerlang. Conducted from 19th April until 21st April..program kali adalah hasil kolaborasi bersama MRC Faruq..kitorang buat kat SK. Petaseh, Kuala Klawang, Jelebu, Negeri Sembilan..as a Program Manager, aq berpuas hati juga la dengan program nih..

TAHNIAH buat semua committee dan fasilitator..tanpa korang program ni cuma akan tinggal angan-angan..cehh..hahaha

Apa yg menarik? Perjalanan untuk sampai ke sekolah ni pun sudah mampu memberikan cabaran kepada kami semua (awat skema sangat nih? puiihh!) Jalan macam ulaq kena palu baq ang! Adventure x adventure..Dr Duryana (fellow) siap sesat ntah ke mana2 pasai dok cari skolah ni x jumpa2..haha

Lagi..bebudak Sekolah Rendah ni tinggal asrama woi..hebat x dorang? Korang masa umo 8-12 tahun masih dok bawah ketiak mak bapak..kan3? haa..xnak ngaku letteww~

So macam biasa..kitorang buat ice-breaking..LDK..explorace n The Mirror (mlm penghayatan)..haa..yg part d mirror ni paling lawak antara benua..aq x larat nak nangis mahupun gelak malam tersebut dek kerana terlalu mengantuk,..hahaa..tapi agak tekezut jugak bila abg fasi tanya sapa benci ayah dia ada yg angkat tangan..ramai pulak tuh O_o
hmm..mungkin dorang masih terlalu muda utk memahami semua perkara..who knows..kan?

okeh..da malas nk crita..last skali,
masa balik uia bas rosak..cuak weyyhhhhHH!!!!!!!
-over-
bas rosak dalam uia je pon..tepi mahallah kitorang..kekekeke

ok2..malam ni aq nak prereg subjek sem depan..loser gila prereg paling lambat..kgkwan lain da habis prereg da..huhu..almaklumlaahhh...haku ni junior..baru 1st yeaarrr =..=haruslah prereg lambat~

oklaahh..Assalamualaikum!

0 comments:

Sunday, April 14, 2013

zzzzzzzzz

2
3:33 PM Sunday, April 14, 2013
Kau ada dikala ku suka
Dikala ku duka
Setiap tangisan dan juga ketawa
Kau ada dikala ku perlu
Setia menemaniku
Pegang erat tanganku bila aku jatuh

Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku

Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku



Kau ada di kala ku jatuh
Di setiap bangunku
Terus menemaniku
Tanpa rasa jemu

Kau ada di setiap tawa
Di kala bahagia
Kau menjadi sahabatku
Selamanya

Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku

Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku

2 comments:

Wednesday, April 10, 2013

Ini Merapu (Bukan)

2
1:43 PM Wednesday, April 10, 2013
Bizi week
x abes2 bizi.. :(
never mind laa..rileks sajorh..*padahal hari tu tension kemain..hihih

***************************************************
aq xmo benda yang sama berulang lagi
please Qila....

****************************************************
semalam mimpi dia..duduk sebelah aq
napa pikir pasal dy lagi?
dy da ada life baru..
me too! :)

*****************************************************
Dear program, mohon cepat habes
now is hafsah fiesta 2013
next two weeks is my programme
PROMIC 2013
lepas tu pegi Sarawak
*_*
then Final Exam
pastu..Baksis..
pastu DESA..
(pengsan)

****************************************************
memang penat macam ni
tapi aq yakin
aq akn dapat sesuatu
mungkin...kesabaran??
hihihihi
*****************************************************
Takkan semua nak citer kt sini kan~

DIAAAAAAAAAAAAAAAA
ISABELLAAAAAAAAAAAAAAA~~~~!!!!!!!!!!!

*Semalam karok dgn hot girl~ Mirara sampai 1.30 pagi..hoyeaahh*

2 comments:

Wednesday, March 27, 2013

Rebat?

0
12:55 AM Wednesday, March 27, 2013
Assalamualaikum.......... :)

Tadi jenjalan ngan brader no 2..beli brg2 baby untuk anak dia yg bakal lahir bulan 5 nnti..insyaAllah.. So aq akn dapat sorg lagi anak buah..hew3..tapi..aq xtaw lgi mo suh dorg pgil aq apa..hahaa :p

Okeh back to d story..smbil jnjlan cari brg2 baby tuh..abg aq cari juga lah hp utk aq..aq minta dy spen aq smartphone..hahaha..mo guna rebate rm200 tu lah..lama da aq dftr
So cari punya cari abg aq stuju la bgi beli hp ****..tapi x beli lagi..sbb aq blum print form rebate tuh..so nnti la..tdi just survey..but otw balik rumah tdi dy ckp.."beli hp *** lah...murah sikit ":p..hohoo..pastu dy ckp..postpone laa.. =,=

hadoi laah..tapi actually aq x kesah pun..haha..kalo dpt..dpt la..kalo x pun xpa ;) adios!

0 comments:

Monday, March 18, 2013

Tahniah Kontinjen Hafsah

0
1:43 AM Monday, March 18, 2013
Assalamualaikum....
*sesapu habuk sket*

ok hari ni tibarh rajin maw update blog..hehe..almaklum laa..kebizian melanda diri ini :p
So..program besar, IIUM Sports Carnival 2013 sda pun berakhir..closing hari sabtu tu pon best wa ckp lu..
then mahallah aq overall dpt tmpt ke-4 daripada 10 mahallah perempuan..haaaa...terer x terer?? hahaha
Tahniah suma..working committee and kawan2 semua..and paling penting..atlet hafsah!! :D

**************************************************************
kengkadang merapu ntah apa2 ntah
tibarhh
nampak happy tapi dalam hati kosong
errrr
kalo x dapat hepikan diri sendiri,
hepikan orang lain pun da cukup

*aq da jadi artis rock..yeahhhh2x!!*
-sora da nk hilang asik jerit..xpa..yg penting hafsah de best!-

0 comments:

Tuesday, February 26, 2013

Aku Yang Hilang

0
11:20 AM Tuesday, February 26, 2013
Aku duduk atas katil
Aq fikir..fikir..dan fikir
Kenapa macam ada sesuatu yang x kena?
Kenapa aq rasa macam lost?

*Aq panggil..tapi sepertinya ia telah pergi jauh..
Aq cuba tarik..tapi ia terlalu jauh hingga genggamanku hampir terlepas
Aq cuba kejar..tapi kenapa kaki ini terus membatu?

*Tapi aq tahu ia tetap ada didepan
Cuma aq yang memutuskan aq mahu atau tidak
Aq yg boleh memilih untuk biarkan ia terus berlalu atau tidak
Cuma aq..yang bisa..

0 comments:

Sunday, February 10, 2013

Telepati?

0
11:42 AM Sunday, February 10, 2013
Kita ada telepati ker?
Hahaa
Just a random assumption..
Mungkin juga..who knows..kan?

*****************************

Tahniah kepada Abang aq yang first
Tahniah juga kepada aq
Welcome to the family baby boy~ :)

*malas mo uplod gmbr..hahaa

0 comments:

Sunday, February 3, 2013

Welcome Back!

0
9:59 PM Sunday, February 3, 2013
Assalamualaikum.....

pergghh..ber-HABUK!..hehe
Malas mo update blog..but here I am..still typing...... =..=

Well..semester baru da start..means that..cuti da habes..
cuti la sgt..bagi aq cuti adalah duduk rumah diam2..haha..tapi apa yg tjadi..cuti kali ni aq asek kuar bjalan2..
best..tapi penat..

K lah..aq malas da..babai

0 comments:

Thursday, January 24, 2013

Selawat Nabi

0
11:51 AM Thursday, January 24, 2013
صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّدٍ     صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

يَا نَبِي سَلاَمٌ عَلَيْكَ          
يَا رَسُوْل سَلاَمٌ عَلَيكَ
يَا حَبِيْبُ سَلاَمُ عَلَيْكَ
صَلَوَاتُ اللهِ عَلَيْكَ
أَشْرَقَ البَدْرُ عَلَيْنَا
فَاخْتْفَتْ مِنهُ البُدُورُ
مِثْلَ حُسْنِكَ مَا رَأَيْنَا
قَطُّ يَا وَجْهَ السُّرُورِ
أَنْتَ شـَمْسٌ أَنْتَ بَدْرٌ
أَنْتَ نُورٌ فَوْقَ نُورِ
أَنْتَ اِكْسِيْرٌ وَغَالِي
أَنْتَ مِصْبَاحُ الصُّدُورِ
يَا حَبِيْبِي يَا مُحَمَّد
يَا عَرُوسَ الخَافِقَيْنِ
يَا مُؤَيَّدُ يَا مُمَجَّد
يَا إِمَامَ القِبْلَتَيْنِ
مَنْ رَّأَى وَجْهَكَ يَسْعَد
يَا كَرِيمَ الوَالِدَينِ
حَوْضُكَ الصَّفِى الـمُبَرَّد
وِرْدُنَا يَومًا النُّشُورِ
عَالِمُ السِّرِّ وَأَخْفَى
مُسْتَجِيبُ الدَّعَوَاتِ
رَبِّ اِرْحَمْنَا جَمِيعًا
بِجَمِيعِ الصَّالِحَاتِ
وَصَلاَةُ اللهِ عَلَى أحْمَد
عَدَّ تَحْرِيرِ السُّطُورِ
أَحْمَدُ الهَادِى مُحَمَّد
صَاحِبُ الوَجْهِ الـمُنِيرِ





0 comments:

Mawlaya Solli Wa Sallim

0
10:58 AM
  مَولاي صلّي وسلّم  دائمًا ابدًا 
على حبيبِكَ خيرِ الخلقِ كلِّهِمِ

محمدٌ سيِّدُ الكونَينِ والثقلَينِ
والفريقَينِ من عُربٍ ومن عَجَمٍ 

مَولاي صلّي وسلّم  دائمًا ابدًا
على حبيبِكَ خيرِ الخلقِ كلِّهِمِ

هو الحبيبُ الذي تُرجَى شَفاعَتُهُ
  لكل هولٍ من الأغوال مُقتَحَمِ

مَولاي صلّي وسلّم  دائمًا ابدًا
على حبيبِكَ خيرِ الخلقِ كلِّهِمِ

مَولاي صلّي وسلّم  دائمًا ابدًا
على حبيبِكَ خيرِ الخلقِ كلِّهِمِ

ثم الرِضى عن أبي بكر وعن عمر
وعن عليٍّ وعن عثمانَ ذِى الكَرَم

مَولاي صلّي وسلّم  دائمًا ابدًا
على حبيبِكَ خيرِ الخلقِ كلِّهِمِ


يا ربِّ بالمصطفى بلِّغْ مَقَاصِدَنا
واغفرلنا ما مضى يا واسع الكَرمِ

مَولاي صلّي وسلّم  دائمًا ابدًا
على حبيبِكَ خيرِ الخلقِ كلِّهِمِ



Mesut Kurtis-Burdah-


0 comments:

Monday, January 14, 2013

Tamat

0
12:01 AM Monday, January 14, 2013
Alhamdulillah...
abes da sem 1 2012/2013..last payyperr tadi 13 Januari 2013 kul9 pagi :)
Result? Biarla jadi apa pun ngan result tu =,=

Okeh..tadi after exam lepak HS cafe ngan Dayah and Syu..makan roti canai..aq order dua..roti canai satu roti telur satu (hamboi..hahaha) haloba kan3?hahaha

Balik bilik then basuh baju mesin yang basuh hihihi..after zohor kluar Key El ngan kaka Rara..penat~ around 11pm baru sampai uia..sorang..kak Rara balik rumah kaka dia..

Sunyi da uia ni..isk..xpa la..sok turn aq balik rumah..insyaAllah :)

#Tadi pegi KL Sentral-Bukit Bintang-Midvalley-KL Sentral-UIAM..perghh..penat,..juz jalan2 cuci mata..hehehe

*ni adik ke kawan?
*em?kawan
......................
hehehehe..selamat bercuti semua! Panjang umur kita jumpa next sem

0 comments:

Wednesday, January 9, 2013

Senyum

4
1:47 AM Wednesday, January 9, 2013
Saya suka senyum sorang diri
So what? saya tidak gila
bukan juga dilamun cinta
Ini cara saya untuk bergembira
Fikirkan perkara yang indah-indah
maka saya akan tersenyum
peduli apa dengan apa orang kata
kalau cemburu sila ikut sama
tiada halangan dari saya
kita boleh sama-sama gembira
tidak rugi tidak buang masa
sambil-sambil tu kita boleh buat kerja
hidup tidak boleh stress saja
cari cara untuk kita jadi bahagia
bukannya menunggu bulan jatuh ke riba

Jika stress boleh la cuba
InsyaAllah berkesan buat seketika
boleh dibuat di mana2 saja
tapi awas..jangan sampai jadi GILA


#bosan di tengah malam#

4 comments:

Monday, January 7, 2013

Kamu

0
12:22 AM Monday, January 7, 2013
Diam...tiada kata
Sepi...tiada bicara
Aku pandang..kosong
Mungkin ia tiada di situ
Mungkin ia bukan untuk kamu
Aku cari..tapi tetap tiada


Ini bukan main-main
Ini betul bukan bohong
Tapi kamu..heh..mungkin ia bukan kamu
Lantas  kenapa perlu risau?


Aku pandang lagi..
Kamu tidak pernah hirau
Lalu..buat apa aku peduli
Cukup sampai  sini
Rasanya tidak perlu aku ambil hati
Cuma aku kesal apa yang telah terjadi


Mungkin pengajaran
Untuk aku terus hati-hati
Meniti hari..destinasi..
Yang masih belum pasti


Mujur ada kau si peneutralisasi pilu
::my beloved sisters::
Ketawa bersama
Menangis bersama
tapi saya tanak nangis depan mereka
nangis bila depan laptop sahaja (tengok cerita sedih)
hahahahahaa

0 comments:

Terukir di Bintang

2
12:06 AM
Sayang jangan kau persoalkan siapa di hatiku

Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu


Hohoo..Congratulations Yuna sebab lagu ni menang AJL ke- 27..so cool. Best sebab Aizat yang bawa..best wa cakap lu..hehe
Ingatkan Teman Pengganti akan dapat tempat..tapi juz dapat persembahan terbaik..but it's ok..tetap lagu febret! maybe x menang sebab bukan Malique yang nyanyi 

Ok..anyway..enjoy the winner song. Sang by Aizat n The Pahlawan! :)



I LOVE IT!

2 comments:

Saturday, January 5, 2013

Anda Mahu Kurus?

2
10:01 PM Saturday, January 5, 2013
Assalamualaikum~

Ohoooiii..tajuk post kemain lagi!

Hahaa..orait2..bersempena dengan cabaran sorang senpai untuk menguruskan badan..dan semangat untuk menjadi lebih slim dan anggun (?? wahahahaha) maka aq pun bertekad untuk berdiet! Hooyeaaahhh~~! 
Yooosshhh! Here we go!
http://www.emocutez.com

Pernah dengar ATKINS DIET? Yes..ini adalah kunci untuk korang menurunkan berat badan..heheh..basically Atkins Diet ni adalah satu cara utk kurgkn berat badan dengan mengurangkan pengambilan karbohidrat (carb) dan lebihkan sumber protein. :) Sounds good right? Korang nak taw lebih lanjut korang klik SINI sebab aq nk story sikit2 jaa. Untuk program ni ada 4 tahap..which is;

1. Induction (permulaan dan pengenalan) 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan. 
2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan) 
3. Pre-maintenance 
4. Lifetime Maintenance

Okeh! Tempoh induction untuk program ni adalah selama 2 minggu (mcm program MRC n MISI pula ada induction =,= )

Senang cerita..what's the Do's and what's Don't's

Do's..

Boleh Makan:

1.) Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.
2.) Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis.
3.) Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai... asalkan halal.
4.) Udang - bakar, tomyam, goreng dengan cili boh. Elakkan sotong kerana karbohidrat tinggi.
5.) Sayur, terutamanya sayur hijau. Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun.
6.) Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Limit kepada 2-3 keping sehari.
7.) Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.
8.) Burger? Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis kat dalam je...
9.) Pizza? Makan topping sahaja.
10.) Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.


Don't's..

1.) Elakkan nasi, mi, mihun, laksa, laksang, spagetti, fettucini, vermicelli, kuew tiau dan yang sebangsa dengannya.
2.) Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, roti boy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa-apa yang sebangsa dengannya.
3.) Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.
4.) Elakkan Buah-buahan (lepas 2 minggu baru makan berpada-pada).
5.) Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, Pepsi, 100plus, etc), kurangkan pengambilan kopi!
6.) Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.
7.) Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu.
8.) Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.
9.) Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.



Makanan Yang Diharamkan Selama 2 Minggu Induction

1. Minuman bergula seperti jus buah-buahan, air bergas (coke, sprite, pepsi), minuman berkafein seperti kopi, cappuchino, moccha, milo, barli, horlick, dll.
2. Sayuran berkarbohidrat tinggi seperti kentang, segala jenis ubi, lobak.
3. Buah-buahan, tak kira apa-apa jenis terutama sekali pisang (23.7 gram karbohidrat sebiji).
4. Semua jenis roti, tak kira putih atau berfiber, berinti atau tidak.
5. Produk tenusu seperti susu, yoghurt, dadih, tak kira rendah lemak atau tidak.
6. Kek, biskut dan semua produk bergandum.
7. Makanan ringan seperti gula-gula, potato crisps, chocolate, pop-corn, aiskrim.
8. Kekacang, sama ada peanuts, pistachio, dll.
9. Mihun, mi biasa, pasta, spageti, macaroni.
10. Pizza, nachos, tortilla chips, doughnuts dan any other Fast Food.
11. Gula (tak kira gula putih, merah, gula melaka, artificial sweetener, madu lebah).
12. Nasi putih, pulut, brown rice. Setengah pinggan nasi putih ada 22 gram karbohidrat! Kalau 3 pinggan.


****Jangan lupa makan 3 kali sehari (kalo skip takut2 nafsu makan tidak dapat dikawal sebab lapar!)****

So..secara ringkasnya...begini la ceritanya..hehe..maklumat lanjut boleh tengok belog Encik Bicikut 

Gambatte kudasai! Semoga berjaya merealisasikan impian!hahaa 
http://www.emocutez.com

2 comments:

Mana Mak?

0
11:13 AM
100 kali baca pun tetap sedih...
..http://www.emocutez.com


Mana Mak?'


Jam 6.30 petang.

Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.

Ayah baru balik dari sawah.

Ayah tanya Mak, “Along mana?’

Mak jawab, “Ada di dapur tolong siapkan makan.”

Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”

Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”

Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”

Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”

Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”

Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”

Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian...

0 comments:

Repeat??

1
12:33 AM

http://www.emocutez.com

I'm so dead!
Aq dapat rasakan aq akan repeat satu paper sem ni..ohmaaaiii
Tskk..wait n see ja la result nanti
Mudah-mudahan lepas..aamiinnn
History of Arabic Literature, I really really love you

#3 more papers#

1 comments:

Tuesday, January 1, 2013

Aku?

0
11:57 AM Tuesday, January 1, 2013
Assalamualaikum w.b.t
http://www.emocutez.com
Selamat Tahun Baru Semua!



Yeps..satu tahun suda pun berlalu..selamat tinggal 2012...and welcome....


Supposed to be aq mo update blog ni tgh mlm smlm..tapi disebabkan ada event.tpksa delay kejap..lgi2 da bangun lambat..hohoo..Semalam..1st tym gather ngan kawan2 tunggu jam12 malam..slalunya dok rumah ja tgok tv..x pun sambut dalam mimpi,.hahaa

Well..semalam adalah salah satu event yg sgt bermakna untuk tahun 2012..dan 2013..best sebab gather dgn org2 yg ko syg..dgn org2 yg syg ko..(really??hahaha)http://www.emocutez.com

Thank you family M2M for such a great and wonderful memories we've had together..byk benda yg aq blajar lepas kenal orang2 dalam M2M ni..byk juga benda yg berlaku.........yg kdg2 wat aq pening sendiri..haha

Ok..sedikit review or timeline for 2012 (yg aq igt ja la..haha)

Awal tahun 2012..(Feb-April)
  • busy ngan program2 MRC..xda la busy sgt..hihi..harap2 tahun baru ni kurg bizi sikit..hoho

Jun 2012
  • Exam final sem 2 2011/2012
  • Abg aq kawen (sgt sedih sbb tidak berada di tempat kejadian..mmg nanges gila2 tym ni..wakaka)
  • Baktisiswa ke Kg. Keda Kuala Nerang (program MRC..best wa cakap lu!)
  • Cuti sem bermula!

Julai-Ogos 2012
  • Rilek2 dalam rumah..tv..game..what a life~ hahaha
  • Tetiba rapat balik dengan kawan yg lama x rapat ngn dia (baguslah)
  • Niaga coklat homemade (homemade la sgt~)hahaha
  • Jual2 makanan sempena bula posa..cari duit sikit2
  • Selamat Hari Raya semua! hehehe

September 2012
  • Menghabiskan hari-hari terakhir cuti sem
  • Konflik persahabatan mula timbul
  • http://www.emocutez.com
  • 20 Sept 2012 *Happy Birthday QiLa!*
  • http://www.emocutez.com
  • Perang besar! hahaa..let it be..let bygone be bygone

Oktober 2012
  • Welcome to MISI family (seriously..even da join MISI start dari sem 1 2011/2012 tapi masih lum kenal semua)
  • MISI program- MISI to Mabul Island (M2M) *bermulalah sebuah lagi cerita hidup aq...tettt~hahaha*
  • First tym sambut raya haji di Tawau..dgn family orang pula tuh!hahahaha (*kes airport KK tutup sbab tiada lampu) -ada hikmah disebalik kejadian (eh..baru teringat..aq masi belum setelkan "hutang" aq ngan seseorang..mcm x dpt suda 2..haha..xpa la..)*biskut lexus hijau aq masi simpan..ntah mo simpan smpi bila..mcm bengong pun ada..hahaha*

November-Disember 2012
  • Completely forget what she did (*masih ada bekas2..but like I said..let bygone be bygone)
  • Nothing much to say..tapi hari2 aq x sama mcm dulu..hehe



SELAMAT TINGGAL 2012..
http://www.emocutez.com


*Masa mungkin berlalu..tapi kenangan akan tinggal..selagi ia tidak dilupakan..wahhh...GIITTTTUUUUEEEWWW~~!

Oppss..semalam tym gather Nik tanya pasal azam..and aq jawab..aq mo jadi orang yang lebih baik..huhu..actually aq x pnah psg azam..(kurang berwawasan??hahaha) jadi smalam agak susah utk pikir apa aq mo wat utk tahun 2013..tapi seriously...aq maw jadi orang yang lebih baik....semoga dipermudahkan..aamiinn

Terima kasih kerana telah membaca post ini sampai habis..hahaha

p/s : 4 paper lagi untuk ditumbangkan! gambaattteeeee~!

0 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...